לימודי הנדסה ביו רפואית הם לימודים המשלבים מספר תחומים – רפואה, מדעים מדוייקים (כימיה, פיזיקה), ביולוגיה, הנדסה ומדעי המחשב. התחום עושה שימוש בכלים הנדסיים ומדעיים לאבחון ופתרון של בעיות ביולוגיות בגוף החי. כל המיכשור הקיים בבתי חולים המשמש לבדיקות רפואיות, והמלצות לטיפול בבעיות, הוא פרי עמלם של המהנדסים העוסקים בהנדסה ביו רפואית. לצורך בנייה, הפעלה, אחזקה ושיפור של המיכשור הזה נדרש ידע רחב בהנדסה בכלל והנדסה ביו רפואית בפרט.
נתוני הקבלה לתכנית לבוחרים ללמוד הנדסה ביו רפואית הם מהגבוהים הקיימים באקדמיה הישראלית, גם בממוצע תעודת הבגרות וגם של הבחינה הפסיכומטרית, שכן מפאת קושי הלימודים וההשלכות של תחומי העיסוק בו, יש לוודא שהמצטיינים מבין הנרשמים יתקבלו, ויסיימו בהצלחה את התכנית.
סטודנטים המסיימים את כל החובות האקדמאיות זכאים לתואר ראשון - B.Sc, בוגר מדעים בהנדסה ביו רפואית.
לימודי התואר הם לימודים הנמשכים ארבע שנים. מכיוון שמדובר בתחום הכולל מספר נושאים שקיים ביניהם ממשק רחב, כך גם היצע הקורסים הקיים בלימודים אלה. בין הנושאים הנלמדים ניתן למצוא: כימיה, ביולוגיה, פיסיקה, מתמטיקה, אנטומיה, גרפיקה, מבוא להנדסת חשמל, דימות רפואית, אופטיקה, מכניקת זרימה, גנטיקה, ביוכימיה, מכניקה, אלקטרוניקה ועוד.
פיתוח מיכשור רפואי מתקדם הוא ענף הנחקר ללא הרף בעולם כולו. כל התקדמות ופיתוח בו מסייעים לתועלת האנושות כולה. ישראל נחשבת למעצמה בתחום ההנדסה הביו רפואית. מספר חברות ישראליות נחשבות לחוד החנית בתחום התעשייה הביו רפואית. בוגרי תואר ראשון בהנדסה ביו רפואית יכולים להשתלב באחת מהחברות האלה, ולהוביל את פריצת הדרך הבאה בעולם הרפואה. הבוגרים יכולים להשתלב בתעשיית ההיי טק, התעשייה הרפואית והכימית, וכמובן למצוא משרות מבוקשות בבתי חולים ובשירותי הבריאות.
מוסדות ללמוד בהם הנדסה ביו רפואית
בארבעה מוסדות אקדמיים בלבד ניתן ללמוד בארץ לימודי הנדסה ביו רפואית:
אוניברסיטת תל אביב.
הטכניון בחיפה.
אוניברסיטת בן גוריון בנגב.
בית הספר הגבוה להנדסה בירושלים.